Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Nasazení nové technologie (24.2.2008, George)
V místě AP_OBECNAK(jídlena na kopečku) a ap-markytan byla na druhý pokus vyměněna technologie za novou. Čtyři samostatné krabičky byly vyměněny za dva sofistikovanější minipočítače obsahující desku routerboard od firmy Mikrotik. Dvě tyto zařízení každé obsahují tři bezdrátové karty a tři síťové porty. Ově dohromady stály 11 tisíc Kč a nahrazují krabičky za nějakých 6000 Kč. Podstatné ovšem je, že jako software obsahují systém RouterOS od stejné firmy, který umožňuje sofistikované síťové nastavení. Druhá velká výhoda pak je, že všechny tyto karty umí pracovat nejenom na 2,4 GHz, ale také na 5,7 GHz. Na 5 GHz je dostupné další bezlicenční pásmo, které bylo uvolňeno v roce 2006 a v naší obci ho zatím nikde nepoužíváme. Jakmile bude dobré počasí, budou na spoji jídlena na kopečku - markytán nainstalovány antény pro 5 GHz a tento spoj jako první v naší síti bude využívat toto volné pásmo.
K tomu je dobré říci, že hlavní spoj mezi Centrálou a stožárem na Filce je také realizován v tomto pásmu a to umožnilo do naší sítě dovést ryhlost až 20 Mbit (10/10). Spoje v tomto pásmu dosahují vyšší propustnosti a toto pásmo bude v naší síti využíváno pouze pro spoje z bodu do bodu.
Výměna zařízení však nevyřešila problém v této části obce, kde nejspíš dochází k nějakému vzájemnému zarušování a výraznému zhoršování kvality spojení.