Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Změna koncepce směrování dat v síti (14.7.2008, George)
Výměna technologie v hlavním bodu sítě u Centrály si vyžádala promyšlení a zvolení celkové koncepce sítě co do přenosu dat a její topologie.
Síť jako taková neustále roste, a to vede jednak k neustálému zrychlovnání, tak i k lepšímu pokrytí a hustějšímu propojení jednotlivých částí. Síť původně vznikala jak malá LAN. Časem však v místě Centrály vznikl důležitý bod, který propojuje provoz mezi pěti různými směry z toho čtyřmi bezdrátovými. Z technických důvodů bylo před pár roky nutno síť rozdělit do tzv. menších podsítí a Centrála začala působit jako tzv. směrovač (router) místního datového toku. Přitom i tehdy stačilo síť propojit technicky pomocí tzv. přepínače (switch), což by nevyžadovalo rozdělení IP adres na menší rozsahy. Tento stav, kdy Centrála dlouho směrovala provoz mezi podsítěmi 192.168.0.x, 192.168.1.x, 192.168.2.x, 192.168.3.x a 192.168.4.x, přetrvával až doteď. Ovšem rozhodnutní tehdy nebylo dáno nějakou koncepcí, ale prostě nutností a výsledkem bylo použití jednoho hlavního routeru, který měl pod sebou dostupnou celou síť.
Nasazení nové technologie však umožnilo obě varianty, a to jak směrování na základě IP adres a podsíti, tak i prostě přepínání paketů na základě fyzických adres síťových karet. Každá z uvedených variant má své výhody a nevýhody, a výsledné rozhodnutí vede většímu nebo menšímu a dřívějšímu nebo pozdějšímu přečíslování adres mnoha nebo i všech počítačů v síti. Kompromis však dost dobře nebyl možný a ani jedna varianta nepřevyšovala výrazně výhodami nad druhou. Nemá cenu to asi rozepisovat technické problémy a jejich řešení, ale bylo potřeba brát ohled na např. na volbu adresního prostoru a dostatečné rezervy adres pro počítače a zařízení, kontrolu, registraci počítačů v síti, povolení přístupu do internetu a řízení jeho rychlosti, přenositelnost zařízení a adres v rámci celé sítě(mobilita), přidělování adres (DHCP), překlad adres (DNS), přístup do aministrace síťových zařízení, sdílení souborů a tiskáren v rámci celé sítě (SAMBA), chatovací program SunriseChat a funkčnost i při výpadku spojů, hraní her po LAN a prohledávání okolí přes globální broadcasty, směrování v síti a vytváření vícenásobných záložních a posilových cest a pavučinové topologie, multicast a vysílání videa po síti a úspora přenosové kapacity, kontrola dostupnosti počítačů a blokování firewallu pingů (ICMP paketů), aj.
Celkově vzato vývoj co do složitosti směruje k nasazení routerů, které se běžně používají v internetu což je jedna velká pavučina. Zvolit řešení pomocí jedné velké LAN sítě v rámci celé obce by bylo sice jednoduché, ale neumožňovalo by to do budoucna některé výzmné funkce sítě. Proto byla zvolená směrovaná topologie s užitím směrovačů, které je možné nastavit na postupně nasazovaných zařízeních Mikrotik. Důsledkem toho přestává fungovat v síti program SunriseChat, který využívá zasílání globálních zpráv po síti, které neprochzí přes routery (v případě centrály byla průchodnost zajištěna speciálně). Bude nahrazen klasickým řešením a to nejspíše IRC chatem typu client-server, případně upravenou verzí SunriseChatu, který by dokázal využívat multicastu, pokud je to vůbec technicky možné. Dalším důsledkem je omezení přístupu k webové adminsitraci zařízení na síti což bude postupně řešeno jejich přenastavením na širší IP rozsah, ale to se týká prakticky pouze mě. Dále Centrála díky tomu není schopna zjistit momentálně stav těchto zařízení, což se projevuje na stránce topologie sítě jako nefunkční zařízení zobrazené červenou barvou. Stejně tak Centrála nedokáže zjistit online stav počítačů, které sice mají povolené sdílení, ale mají omezený povolený rozsah pouze na lokální podsíť (technicky maska 255.255.255.0, kdežto celá sít je správně 255.255.0.0). Dále může docházet k omezení možnosti prohledávání ostatních počítačů v některých hrách určených pro LAN pouze na jednotlivé podsítě. Pokud chcete hrát v rámci celé sítě, musíte použít program na bázi VPN, nejběžněji program Hamachi(hamachi.cz).
Prakticky nedochází k přímému ovlivnění samotné funkčnosti propojení do internetu. Aktuálně jde spíše o menší omezení, které se většiny z vás výrazně nedotknou. Koncepci však je potřeba zvolit a neznamená to, že by nebylo možné ji v budoucnu změnit. Spíše jde o něco jako dlouhodobý záměr.