Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Informace k jednání o napojení obecní sítě (1.8.2005, George)
Dnes jsem byl za starostou obce kvůli napojení lokální počítačové sítě na obecním úřadě na naši síť. Na dotaz, zda můžem toto napojení provést, mi bylo řečeno, že to nepůjde a že už se o to nemám pokoušet. Některé jeho argumenty:
Propojením sítě by vzniklo riziko zneužití účetnictví. - toto riziko však platí vždycky. Kdyby na něj hleděli všichni, tak by žádná síť nikdy nevznikla. Proti takovému proniknutí se lze bránit zabezbečením sítě.
Je plno jiných úkolů a starostí, není čas. - napojení sítě by technicky nenarušilo nijak chod obecního úřadu, a proto beru tento argument jako výmluvu a jasný signál, že starosta se brání novotám tohoto typu.
Dále mi pak sdělil, že mám napojení sítě na rok odložit, že prej až bude nové složení lidí v zastupitelstvu. Povídal něco o mladých, že ti to jistě podpoří.
Dále se vyjádřil k mým argumentům o zpřístupnění infokanálu na síti, že za tuto službu by obec požadovala peníze, protože na to má nárok. Přitom jsem měl původně pocit, že infokanál má za cíl dostat informace k lidem. Různé organizace platí poplatky za umístění zpráv na infokanálu, takže je tu asi spíš snaha využít infokanálu jako zdroj financí.
K zpřístupnění katalogu knihovny jsme se už nedostali.
Dopředu jsem počítal s tím, že žádost starosta zamítné. Jelikož o tomto nerozhoduje sám starosta, ale obecní zastupitelstvo, tak jsem si připravil žádost . Svým postojem však starosta dal jasně najevo, že si napojení nepřeje, a že mám rok počkat. Proto jsem nakonec žádost nepředložil. Dostatečně mě od toho odradil, a proto se radši budu věnovat jiným aktivitám okolo sítě. Závěrem tedy: infokanál ani katalog knihovny na síti nebude ještě nejméně rok.
Můžete si také přečíst případovou studii z jiné obce, kde je do projektu také zapojena obec, což u nás snad ani není možné.