Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Přihlašování na webu (24.3.2009, Jiří Hajda)
Webové stránky našeho intranetu prodělaly určité změny, které brzy umožní je vystavit na internetu. Již před pár týdny zmizel veřejný seznam stavů účtů lidí na síti, který již neplnil správnou funkci díky zkomplikování evidence finanční. Dalším problémem posledních měsíců jsou také aktuality, kde lze psát anonymně dokonce i bez jakéhokoliv podpisu. Toto a několik dalších věcí znemožňovalo otevření webu veřejně okolí.

Řešením těchto problémů jsou uživatelské účty s odlišným oprávněním. Nutnost přihlašovat se na web se svým jménem a heslem je sice určitá komplikace, ale výhody již přesáhly nevýhody, takže se toto ukázalo jako jediná cesta ven. Každá osoba na síti nyní může mít svůj účet. To znamená nejen zástupci za domácnost, jak tomu bylo v určité formě doteď. Avšak zástupci za domácnosti budou mít zpřístupněny některé funkce navíc a to nyní především výpis svých plateb a seznam registrovaných počítačů. Stejně jako běžní uživatelé pak mají možnost vkládat aktuality.

Původním záměrem bylo umožnit členům sítě registrovat si své počítače což má smysl např. při zakoupení nového notebooku. Další záměrem bylo zřídit na webu hlasování, které by ukázalo vůli členů sítě.Z dalších funkcí, které budou později zpřístupněny bude také možnost měnit z měsíce na měsíc internetový tarif nebo také periodu vystavování faktur a tedy i plateb. Dalších možností je samozřejmě celá řada.

Zástupcům za domácnosti byly dle evidence vytvořeny uživatelské účty a jména a hesla byla rozeslána formou e-mailu těm, kteří při připojení uvedli e-mailovou adresu. Ostatní nechť mě kontaktují a jejich přihlašovací údaje jim sdělím.

Systém je neustále ve vývoji, takže se můžete setkat s nefunkčností některých částí webu. Většinu bych měl sám odchytávat, pokud vás tento problém nějak omezí nebo máte námět na zlepšení, tak mě můžete kontaktovat na e-mailu robie@centrum.cz.