Navigace :: Rozcestník > Aktuality
První místní síťový okruh (19.5.2009, Jiří Hajda)
Doposud byla celá síť budována jeden velký strom, kde kořen značí hlavní internetovou přípojku a větve jednotlivé páteřní linky a přípojky až ke připojeným účastníkům. To vše vznikalo přirozeně jako nejjednodušší a nejlevnější řešení. Nyní, kdy nároky na spolehlivost připojení rostou a síť má více finančních prostředků než dříve, tak bylo naplánováno vybudování dalšího okruhu napříč středem obce tak, aby se další nezávislou cestou propojily dva významné body a to br-kopecek u Šťastných a br-skarpa u Luďka Škarpy. Tyto body jsou nyní propojeny z vrchu přes Hajdy, kde je umístěna centrála přes Smutné a kabelem pak na kopeček. Protože z br-kopecek není vidět přímo na br-skarpa, tak bylo nutné využít mezistupně, který je umístěn nad dílnou Drevoxu u pana Chlopčíka na stodole.

Výhody jsou následující. V případě, že vypadne vlivem poruchy nebo odstávky jedna trasa, přepojí se tok dat automaticky přes druhou trasu a internet bude tedy neustále fungovat. Princip spočívá v tom, že žádný spoj není spolehlivý na 100%, ale reálně třeba jen na 95%. Pak pokud chceme dosáhnout blíže 100%, tak můžeme buď použít ještě lepší a dražší zařízení, ale ani tak nevyloučíme např. výpadek elektřiny někde na trase. Nebo můžeme vybudovat dva nezávislé spoje, každý se spolehlivostí např. zmíněných 95% a tím získáme spoj spolehlivý dle teoretického přepočtu se spolehlivostí 97.5%. Každopádně šance, že selžou oba bude menší.
Druhá výhoda spočívá v tom, že síťové směrovače automaticky posílají data nejkratší cestou k cíli a tedy data potečou rychleji k cíli a zatížení sítě se rozloží do více tras.
Nevýhody jsou pak vyšší pořizovací cena, ale také vyšší nároky na konfiguraci a údržbu těchto zařízení.

Každopádně V Neděli 17.5.2009 byl zprovozněn první okruh mezi rt-hajda u Hajdů, rt-skarpa u Škarpů, rt-stodola u Chlopčíků a opět zpět k Hajdům do trojúhelníku. Tedy první polovina je nyní hotová a postupně bude dolaďována. Druhá poloviny spojení na koleček je zatím v plánu a snad i tu se podaří zrealizovat a pojistit tak rychlé avšak někdy problematické kabelové spojení mezi kopečkem a Smutnými.
Jelikož body, ve kterých data mohou téci více směry nyní pracují jako směrovače, lze zjistit cestu kudy data tečou ve Windows pomocí příkazové řádky a příkazu tracert s parametrem rt-vymetal pro horní konec sítě nebo br-hajdova pro dolní konec sítě, můžete zkusit oba směry. Příkaz vypíše seznam mezilehlých směrovačů(routerů).