Navigace :: Rozcestník > Aktuality
První kabelový úsek v zemi (26.5.2009, Jiří Hajda)
Tato již snad více než rok plánovaná akce se nakonec zdařila a kolonka Na výsluní je nyní propojena od Kratinů ke Škarpům kabelem zakopaným v zemi. Úsek má délku zhruba 60 metrů dlouhý úsek se nám podařilo vykopat před dvěma týdny a ruku k dílu přiložilo hned několik chlapů a také chlapců z kolonky. Za to jim patří velké díky a především pak Miroslavovi Hajdíkovi, který celou akci zorganizoval stejně tak jako dřívější propojení celé kolonky. Nyní je tedy celkové kabelové vedení měří dobrých 250 metrů a táhne se přes celou kolonku, přitom mezi domy je kabel zavěšen vzduchem takto.
Kapacita kabelu je nyní 100 Mbit/s v obou směrech a jako takový umožnil spolehlivější a rychlejší připojení kolonky k páteřní lince u Škarpů. Kabel od Škarpů byl veden přes pozemek Kneblů, ke kterým se při této příležitosti také udělala přípojka.
Snahou bude přecházet ke kabelovým spojům na všech místech, kde to bude jen možné. Samotný UTP kabel má perspektivu přenést i rychlost 1 Gbit. Naproti bezdrátovým spojům jsou kabelové spoje rychlejší, spolehlivější, levnější.
Kolonka je tedy nyní od Neděle nově připojena přes tento nově vybudovaný úsek. Fotogalerie z akce