Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Dokončené přepojení velké části sítě (18.12.2005, George)
Již uběhl nějaký čas od zrušení přístupového bodu ze střechy obecního úřadu a přemístění k Vaškovi Šťastnému. Spoj Martin Smutný - Vašek Šťastný nebyl technicky možný, protože zde není přímá viditelnost. Proto byl spoj dočasně přepojen na Martin Smutný - Jakub Sekula. Zákopčí připojené na Miroslava Markytána bylo napojeno na Sekulovi a střed obce na Marktána. Toto řešení bylo však značně nekvalitní a problémové. V tuto dobu se rozhodli k napojení do sítě bratři Kocourkovi a natáhli síťový kabel k Romanovi Mikulenčákovi. Za pár dalších týdnů se povedlo domluvit a realizovat spojení mezi Romanem Mikulenčákem a Martinem Smutným pomocí kabelu. Tento spoj je výjímečný v tom, že u nás poprvé překračuje maximální vzdálenost UTP síťového kabelu 100 metrů. K propojení bylo použito asi 190 metrů kabelu z čehož vyplývá, že musel být doprostřed cesty umístně zesilovač, který je vzdáleně napájený přes nevyužité vodiče UTP kabelu. Ani jsem nevěřil, že dokážeme vůbec takový dlouhý kabelový spoj udělat.
Další kapitola je pak protáhnutí kabelu až k Vaškovi Šťastnému, u něhož je umístěný přístupový bod pro střed obce. Mezi Kocourky a Šťastnými jsou Hajdíkovi, u kterých bylo nejvýhodnější opět umístit posilovač ve formě rozbočovače s odbočkou k Radimovi Mackovi. Ovšem Hajdíkovi nemají zájem, a proto jsme museli zvolit pro kabel jinou cestu. Ovšem objevili se různé překážky a komplikace a ukázalo se, že přestože jsou Mackovi do sítě již zapojeni, vyjádřili nesouhlas s natažením kabelu, což by za cenu snížení estetiky(kabel vysící ve vzduchu) oproti bezdrátu pro ně znamenalo značné zkvalitnění sítě, jelikož kabel znamená 100 Mbit/s v oběma směry zároveň s rychlou odezvou a přenosovou rychlostí až 11,5 MB/s. Což je značné zlepšení ve srovnání s bezdrátovým připojením, které je závislé na zarušení vzduchu jinými vysílači a dosahuje proměné rychlosti 300 kB/s až 1 MB/s a to pouze v jednom směru zaráz. Výhody jsou tedy výrazné. Přesto jsme byly nucení natáhnou kabel značnou oklikou tak, abychom se vyhnuly pozemku Mackových. Takže i když Mackovi i Hajdíkovi leži v přímé cestě mezi Šťastnými a Kocourky, kabelem napojeni nebyli. Holt jejich chyba. Dále se o této akci nebudu rozepisovat. Jen zde chci poděkovat všem, kdo nás podpořili a umožnili tak zkvalitnění sítě a to nejen pro sebe, ale i pro ty, kteří jsou přes tyto části dále napojeni. Děkuji tedy Smutným a Hajdíkům, Romanovi Mikulenčákovi, Kocourkům a Vaškovi Šťastnému, a dalším. I když, naše síť není komerční, ale komunitní a to znamená, díky píši nejenom za sebe jako hlavního technika, ale především za nás za všechny jako celek, protože z tohoto propojení budou těžit všichni kdo vůbec budou po síti přenášet nějaká data.
Minulý víkend jsem pak přepojil opět Sekulovi na Markytána a Markytána na Vaška, čímž se změnili opět finance prakticky do původního stavu před zrušením AP-OBECNAKu. Kabel tedy trasou Smutní, Mikulenčákovi, Kocourkovi, Šťastní.