Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Zrychlení sítě z 40 na 80 Mbit (2.2.2012, Jiří Hajda)
Nově oficiálně od února 1.2.2012 dochází k zvýšení rychlosti připojení celé sítě z 40 Mbit na 80 Mbit. Neoficiálně byla tato změna provedena již asi v polovině ledna. Rychlosti tarifů nyní zůstávají stejné, protože byly již navýšeny v červenci loňského roku, přestože tehdy k zvýšení rychlosti celé linky nedošlo. Každé zrychlení společné linky znamená zrychlení i pro koncové uživatelé a to minimálně snížením poměru sdílení(agregace) a tedy dosahováním vyšších rychlostí v rámci placených tarifů a jejich max. rychlostí.
Pro síť pak změna znamená ještě snížení měsíční platby z 22 tisíc měsíčně na 15 tisíc měsíčně, tedy úsporu 7000 měsíčně. Díky tomu zbude více peněz na investice do sítě a bude možné tak vybudovat silnější a kvalitnější záložní linku do sousední sítě Hovnet o.s.. Nakonec právě levná nabídka této sítě umožnila vyjednat nižší cenu u stávajícího poskytovatele Internext.
Dále byl do nabídky vrácen tarif Rychlejší s rychlostí 64/64 Mbit za 750 Kč/měsíc.
Máme tedy v obci dnes prakticky bezkonkurenční nabídku rychlostí a cen, které nechávají ADSL od O2 daleko vzadu. Cena našeho Internetu je dokonce srovnatelná nebo i nižší než ve Vsetíně a to už je co říct. To vše díky nízko nákladové síti budované s pomocí a za podpory některých místních občanů.