Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Snaha o zajištění záložní linky (23.11.2008, George)
Od soboty zhruba 14:00 do Nedělního večera stále nefunguje připojení naší sítě k internetu přes našeho poskytovatele Internext. Bohužel ani je nejsem schopen s tímto nepříjemným výpadkem nic dělat. Mám zjištěno, že spojení na Filku je funkční, takže problém musí být někde dále v jejich síti. Platíme garantovanou linku, která je v jejich vlastnictví, takže je na nich, aby případné výpadky sledovali a dávali do pořádku. Ovšem nejsem už v situaci, kdy bych mohl jednoduše tvrdit, že toto není moje starost. Jako provozovatel sítě bych se měl snažit vám zajistit maximální dostupnost internetu a tedy i funkčnost internetu v případě výpadku hlavní linky. Proto bude potřeba zajistit záložní linku. Buď by šlo o pomalejší linku, která bude funkční neustále, což je celkem nákladné a komplikované řešení a nebo mít v záloze jiné pomalé připojení, které se automaticky zaktivuje v případě výpadku hlavního připojení. V naší obci jsou dostupné kvalitní připojení pouze od O2 a Internextu. Dále jsou tu pak méně rychlá a méně kvalitní mobilní připojení CDMA od O2 a EDGE od společnosti T-Mobile.
V naší síti je připojen Miroslav Hajdík (Somsa), který má doma také připojení přes ADSL. Dovolil mi vyzkoušet přesměrování internetového provozu přes jeho 2 Mbit ADSL za což mu děkuju. Po nemalém úsilí se mi sice povedlo přesměrování zprovoznit, ovšem ukázalo se, že toto řešení nepoužitelné. ADSL linka po přepojení provozu sítě ihned kolabovala a odmítala cokoliv přenášet. Zůstaly my pouze dvě možnosti, které by toto mohly způsobovat a to buď nějaká závada či chyba nastavení routeru nebo ADSL modemu a nebo blokování linky ze strany O2. Každopádně se tento záložní plán nezdařil a bude potřeba pro příště vymyslet jiné použitelné řešení.
V pondělí se budu dožadovat vysvětlení výpadku linky u Internextu a budu zjišťovat jak se s ním příště vypořádat ke spokojenosti, kterých se toto týká. Omlouvám se tedy za způsobené problémy.