Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Internet opět funkční (24.11.2008, George)
Takže období krize skončilo a internet je opět funkční jako dříve. Cítím povinnost informovat o celém problému. Jak se nakonec ukázalo, tak problém byl způsoben chybou operačního systému, což znemožňovalo průchod dat přes síťové rozhraní připojené do internetu. Vše se tvářilo jednoduše tak, že internetová linka prostě vypadala, že nejede. Ovšem závada nebyla na straně Internextu jak se původně zdálo. V pondělí jsem problém nahlásil technikovi a ten mi sdělil, že u nich je vše v pořádku. Doma jsme pak podnikl potřebné kroky pro odhalení závady a zprovoznění internetu. Tolik k samotné závadě.
Z celé nemilé situace však vyplývá několik závěrů. Zaprvé je jsou to rostoucí nároky na spolehlivost připojení a tedy i nutnost se na tento požadavek více zaměřit. Zatímco v prvopočátku byl problém především samotná rychlost a vůbec možnost se dostat na internet, dnes je již internet chápán jako samozřejmost a tedy jakýkoliv výpadek delší jak hodinu je chápán negativně a může být významným narušením nějaké pracovní činnosti. Např. pro obchodování na burze může být dvoudenní výpadek celkem nepříjemný. Z tohoto vyplývá, že bude potřeba budovat síť s větším důrazem na spolehlivost a snažit se předejít podobným situacím. Za předpokladu, že každé zařízení může selhat, bude potřeba budovat síť se zdvojenými cestami a záložními okruhy. To se týká jak místní sítě, tak i přístupové linky do internetu, kterou bude potřeba nějakým způsobem zálohovat.
Další související důsledek je ten, že samotnou síť a především páteřní spoje bude potřeba budovat s většími rezervami v rychlosti a s větší trvanlivostí a tedy i spolehlivostí. V tuto chvíli Centrála slouží jednak jako hlavní směrovač, ale také jako webový server, souborový server, aj. Buď bude potřeba tyto služby nějak oddělit a zajistit tak jejich vzájemnou nezávislost nebo zajistit druhou víceúčelový server, který bude fungovat buď jako rovnocenný nebo jako záložní pro případ poruchy. Pokud má síť fungovat na profesionální úrovni, tak je potřeba zvýšit redundanci, ale také oddělit neověřené experimentální zařízení od odzkoušených stabilních, ale samozřejmě také dražších. Původní záměr budovat síť co nejlevněji se holt neslučuje s nároky na vysokou rychlost přenosu a vysokou dostupnost služeb.
Nefunkčnost internetu nebylo příjemná ani pro uživatele ani pro mě jako správce. Hlavní je se z této situace poučit a posunout se dále.
Jako zodpovědná osoba za chod sítě se vám tímto omlouvám za dočasnou nefunkčnost sítě.