Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Zhodnocení akce zrychlení spoje AP-HAPPY a CL-MARKYTAN (1.7.2006, George)
Tato akce měla dvě části. Jedna se týkala náhrady zrezivělé plechovky za 15 dbi Yagi anténu vyrobenou Miroslavem Markytánem a druhá náhrady krabičky pracující v režimu klient připojené na AP-HAPPY za dvě krabičky pracující v režimu síťový most na dalším wifi kanálu. Tato druhá změna měla mimo vyšší propustnost sítě zajistit i propustnost hardwarových adres síťových prvků, díky kterým mimo jiné primárně funguje blokování internetu. Krabičky v režimu klient totiž maskují všechny další adresy za jedinou.
Takový byl záměr, ovšem plán se nezdařil podle očekávání. Zakoupené krabičky spolu nechtěli komunikovat a nepomáhala ani jejich různá konfigurace. Proto bylo díky tomuto neúspěchu od tohoto cíle upuštěno a byla nahrazena jenom jedna krabička, která se od staré liší především tím, že má dvě ethernetové zásuvky, a proto byl u Markytána zrušen dříve potřebný rozbočovač.
Bilance je tedy taková, že byl odebrán od Markytána rozbočovač v ceně 400 Kč, byla přidána Yagi anténa v ceně 700 Kč a byla vyměněna jedna krabička 1450 Kč za jinou v ceně 1420 Kč se dvěmi zásuvkami. V součtu tedy byla cena segmentu Markytán zvýšena asi o 300 Kč.
Co se týče aktuální propustnosti sítě, tak ta by se měla pohybovat okolo 1000 kB/s k AP-MARKYTAN. Anténu jsme taky posunuly na stožáru výše, neboť do signálu zasahovala koruna stromu a listí dokáže signálu pěkně znepříjemnit cestu.
Nakonce tedy tato část sítě funguje uspokojivě. Omluvám se za způsobené problémy během asi třech posledních týdnů, kdy tento úsek běžel v provizorním režimu, což způsobovalo také ztrátu paketů a textových zpráv. Někdy jsou tyto kroky nezbytné na cestě za kvalitní počítačovou sítí.