Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Výsledek žádosti o připojení obecního úřadu do sítě (26.7.2006, George)
Dnes proběhlo zasedání zastupitelstva naší obce, na kterém byla také projednávána žádost o připojení obecního úřadu včetně knihovny k internetu přes naši síť. Elektronická podoba žádosti: úvod žádost cizí případová studie:
Nabídka internetu byla zamítnuta s tím, že nejsou známy právnické vztahy mezi obcí a dosud nezaloženým občanským sdružením. Musím předložit přímo konkrétní hotovou nabídku. Obec zřejmě nemůže jednoduše platit za internet sdružení. Obec ve formě právnické osoby by mohla být členem sdružení. Pak by ovšem platila pouze členský příspěvek jako ostatní. Další možnou formou by byla nejspíš dotace od obce přidělená z rozpočtu našemu sdružení podobně jako třeba včelařům nebo fotbalovému klubu. Tou by byl nepřímo hrazen i internet. V tuto chvíli však naše síť není právnickou osobou, nemá IČO, a proto s námi obec nemůže uzavřít smluvní vztah. Z tohoto důvodu je tedy založení sdružení vhodné, přinese to však i různé kompikace.

Druhou částí, která nebyla přímo uvedena v žádosti, byl požadavek na předávání aktuálních informací, které obecní úřad zveřejňuje na infokanále tak, aby je bylo možno zveřejnit také v naší síti. Jedná se o různé informace jako oznámení o změně praconí doby na poště, oznámení o konaných zábavných akcích nebo třeba informace o tom, že někdo bude něco prodávat před obecním úřadem. Např. zápisy ze zasedání jsou již dostupné na oficiálních stránkách obce.
K tomuto požadavku se strhla chaotická debata, jelikož nebylo všem ihned jasné o co se přesně jedná.
Nabízí se několik možností:
- nic neřešit
- shánět tyto informace složitě nezávisle na obci
- každý týden v pátek navštěvovat starostu a vyzvedávat si aktuality v papírové podobě a všechny je ručně přepisovat do elektronické podoby(podobně jako přepisování pro infokanál - dělaly by to dvě osoby zároveň => neefektivní)
- osoba starající se o plnění infokanálu(Mirek Hajdík) by zasílal kopii prezentace umísťované na infokanál také na email, odkud by byly informace ručně vybrány a přeneseny do našeho systému - obec by se připojila do sítě(připojení by v krizovém případě hradili členové) a Mirek Hajdík by vkládal kopie zpráv přímo do našeho systému přes síť

Jelikož debata v zastupitelstvu nevedla k rozumnému cíli, byl jsem požádán, abych sepsal žádost na papíře. Objevily se i taková návrhy, že bychom dokonce měli za tyto informace platit obci, neboť ta platí osobu starající se o plnění infokanálu. Do prostého přeposílání informací byla dokonce připletena Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která s tímto nemá co dělat. Prostě v principu malá věc se dá řešit i velmi složitě a zdlouhavě.
Cíle, které budeme nadále prosazovat:
- napojení obecního úřadu na síť
- získání dotací na běh sítě a internetu
- zpřístupnění katalogu knížek z obecní knihovny v rámci sítě
- zajištění automatického systému pro získávání aktualit z obce