Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Problémy s internetem přes CDMA (5.9.2006, George)
Již před více než čtyřmi měsíci začala používat naše síť internet od firmy Internext 2000. Přesto ještě dosud nebyly vyřešeny všechny věci týkající se předchozího internetu přes technologii CDMA firmy Eurotel. Toto připojení jsme začali používat ještě v době, kdy zde nebyla jiné rozumná možnost, jak se připojit k internetu. S touto technologii byly v průběhu používání nemalé problémy, jako přehřívání a zasekávání modemu, slabý signál, nízká rychlost a ztrácení paketů či vysoká agregace a velké kolísání rychlosti s nemožností cokoliv řídit či garantovat. O problémech také vypovídají tři uskutečněné reklamace, při kterých jsme dostaly vždy náhradní modem a během vyřizování jsme byli často nějakou dobu bez internetu.
Poslední reklamace byla výjímečně dlouhá a komplikovala do jisté míry akt ukončení smlouvy. Trvala téměř dva měsíce, což je více než zákonem stanovená doba max. 30 dní. Reklamace byla dle vyjádření techniků zdržena čekáním na zásilku nových modemů. Nakonec jsme dostali nový modem již označený AnyDATA (původně GTrans).
V průběhu reklamace jsem sepsal formulář pro vypovězení smlouvy. Ovšem domů mi stále přicházely faktury (včetně akčních nabídek) a dosud nedošlo žádné potvrzení o ukončení smlouvy. Kdybych si tento datum nezjistil na infolince, tak bych se o něm ani nedozvěděl, neboť Eurotel na tuto skutečnost neupozorňuje. Výpovědní lhůta byla jeden měsíc, ovšem začíná běžet až od nového zúčtovacího období, což je problém, pokud formulář sepíšete na začátku tohoto období, které trvá také měsíc. Tedy celkém se pak může výpovědní lhůta protáhnout na dva měsíce a je nutno zaplatit ještě další dvě faktury. V tu dobu jsme měli již jiný internet, takže jsem musel zapltit faktury za něco co jsme už nepoužívali. Platit skoro čtyři měsíce za něco co jsme nemohli využívat by bylo tedy hodně neférové.
Jelikož jsem předpokládal, že získám tyto peníze zpět, neúčtoval jsem vám (nám) poslední tři faktury za internet a zaplatil je ze svého (1070 + 1070 + 300 Kč). Napsal jsem stížnost, ve které jsem poukázal na překročení doby pro vyřízení reklamace a požadavek na vrácení zaplacených peněz. Tento dopis se nejprve někde ztratil, takže jsem ho musel poslat znova tentokát doporučeně.
Z Eurotelu přišlo vyjádření, že mi bude přiznáno 3200 Kč jako dobropis, a že poslední faktura bude stornována. Ovšem tato faktura dorazila, a až po zavolání na infolinku mi bylo řečeno, že ji nemám platit. Ovšem na účet mi dorazilo pouze 2900 Kč, což je v rozporu s tvrzením v obrdženém dopise. Pokusím se prostřednictvím emailu ještě zbylých 300 Kč získat. Nechci však volat opět na infolinku Eurotelu, protože vyřizování dotazů jim tam trvá velmi dlouho, a je nutné dlouho čekat, zatímco do telefonu oprátorka pustí čekací hudbu. Díky tomuto čekání a domlouvání jsem již provolal přes 300 Kč, přestože by se dalo očekávat, že volání z pevné linky Českého Telecomu na infolinku Eurotelu bude díky sloučení na Telefonicu O2 zadarmo.
Zpětně získané peníze si ponechávám a platím z nich dvě mnou hrazené faktury 2 x 1070 = 2140 Kč. Dále doplňuju na Centrálu paměť DDR 400 MHz 256 MB v ceně 500 Kč pro potřeby vzniku virtuálního uživatelského serveru, a zbytek použiju pro zpětné uhrazení telefonních poplatků, listovních služeb a dalších nákladů spojených s vyřizováním zrušení starého internetu.

Tento případ ukazuje jak problematické a zdlouhavé může být jednání s takovými velkými firmami jako je Eurotel či Český Telecom (nyní Telefonica O2). S těmito firmami je lepší raději nejednat. Nakonec mnoho lidí si již zrušilo telefonní linku, protože nechtějí zbytečně platit 400 Kč za linku, kterou skoro nepoužívají. Zajímavostí je také to, že společnost Eurotel se neobtěžovala nás informovat o tom, že snížila měsíční poplatek za internet CDMA z námi placených 1070 Kč/měsíc na 831 Kč/měsíc. To také vypovídá o mnohém.
Musím konstatovat, že jednání ze strany těchto firem bylo silně nevyhovující a lepší je se těmto firmám raději vyhnout.