Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Zkušební provoz TV na síti (6.11.2006, George)
Zprovoznil jsem testovací server obsahující TV kartu, který nyní umožňuje sledovat po síti TV. Karta je pouze jedna, proto lze sledovat pouze jeden kanál najednou a kanály přes web přepínat. Televizi však může sledovat více lidí zaráz pokud kapacita sítě dovolí. Aktuálně je datový tok nastaven na 1 Mbit/s při rozlišení 320x240, což dá nějakých 128 kB/s. Digitalizace videa spotřebuje asi 50 % z výkonu CPU Duron 700 MHz. Počítač poběží nonstop. Spotřeba je asi 80 W, tj. nějakých 170 Kč/měsíc. Informace jak zprovoznit přehrávání naleznete na webu testserveru.

Tolik k technické stránce věci. Je tu ovšem i jiná stránka a tou je legalita. Televizní vysílání totiž dle zákona podléhá správě Radě pro televizní a rozhlasové vysílání. Povolení pro "Provozování převzatého rozhlasového a televizního vysílání šířeného prostřednictvím kabelových systémů" sice lze získat, avšak je nutno uhradit správní poplatek 50 tisíc. Tuto variantu tedy zamítám. Jediná druhá legální varianta je získání souhlasu od obce a tím také od firmy 4M Rožnov s.r.o. k šření převzatého vysílání. Pak by musela ale být provozovatelem digitální tv v naší počítačové síti tato společnost, což vzhledem k technické nedokonalosti naší amatérské sítě nezní moc reálně. Podstatné je, že společnost 4M má uděleno povolení pro vysílání v naší obci. Takže je potřeba zažádat na obci.
Třetí varianta je pak vysílat nelegálně. Buď pro všechny nebo jenom pro menší uzavřenou skupinku. Ovšem to může fungovat jen do doby, než se někdo naštve a práskne nás. Takže bychom museli žít ve stálem strachu. Není nad to mít věci v pořádku a mít klidné spaní.
Poslední varianta je prostě se na tuto vychytávku vykašlat a nevysílat vůbec, nebo přesněji si budem vysílat jenom u nás doma pro sebe, když to jinak nepůjde.

Mimo povolení je zde ještě otázka odkud získávat obraz. Buď z místní kabeové sítě nebo přes anténu. Do roku 2012 by mělo dojít k úplně digitalizaci vysílání což mimo kvalitnějíšho obraz také znamená možnost jednou PCI DVB TV kartou přijímat najednou televize z jednoho multiplexu, tedy až čtyři kanály najednou. Takto to funguje již v Brně na kolejích VUT, kde již funguje na síti digitální TV vysílání od doby, kdy bylo spuštěno. To však neplatí pro kabelovku, kde bude stále vysílání analogové, přestože už často i je přijímáno digitálně přes satelit.
Dále je dobré zmínit, že do vysílání kabelové televize jsou zařazeny některé placené kanály, které by bylo nutné zablokovat.
Potřebné zákony související s televizním vysíláním si můžete prostudovat zde.

Technicky je tedy vysílání řešitelné docela dobře, legislativně to je poněkud horší.