Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Virtuální spojení do sítě CZFree (8.7.2007, George)
Podařilo se mi zrealizovat, s pomocí kolegy z malé zlínské komunitní sítě zlinczf.net, spojení do intranetové sítě CZFree. CZFree je neveřejná amatérská počítačová síť na území České republiky. Její filosofií je vybudování a provoz úseků sítě jednotlivými lidmi na vlastní náklady a vzájemné propojení do jedné velké vnitřní sítě. Tato síť vznikla a existuje převážně v Praze, kde probíhal její bouřlivější vývoj. Ovšem k myšlenkám otevřené sítě se hlásí lidí z mnoha měst po celé republice. Propojit dvě blízká místa přímo v Praze lze zvládnout použitím bezdrátových technologií v bezlicenčním pásmu. Avšak propojit fyzicky dvě vzdálená města již není finančně únosné, a proto pro propojení vzdálenějších míst se používá VPN (Virtual Private Network) neboli česky virtuální privátní sít. Takové spojení se mi podařilo zprovoznit, takže nyní jsme propojení s neveřejnou sítí CZFree. Spojení je tedy provedeno do Zlína a odtud pak do uzlu NCX Brno a dalších míst. V této intranetové síti se používají lokální ip adresy z rozsahu 10.0.0.0 až 10.255.255.255 a z toho rozsah 10.144.200.0 až 10.144.200.255 je vyhrazen pro naši síť. Jelikož používáme na naši síti adresy 192.168.x.x, jsou naše lokální adresy počítačů směrem ven překládány na centrále na CZFree adresy podobně jako jsou místní adresy překládány na veřejné internetové. Z toho vyplývá, že na našich počítačích není potřeba nic nastavovat.

Doménová adresa naší sítě v rámci CZFree je zdechov.zlin.czf. Všiměte si, že posledí slovo je czf a nikoliv cz. Síť CZFree je totiž intranetová síť a používá pro odlišení vlastní doménu nejvyšší úrovně czf. Všechny doménová jména této sítě jsou tedy s nejvyšší doménou .czf.

Samotná síť není příliš rozsáhlá ve srovnání s internetem, a proto nenabízí tolik služeb co internet. Přesto i v této síti lze najít nějaký zajímavý obsah. Jako výchozí stránka by mohl psoloužit web www.najdi.czf. Tento portál umožňuje prohlížení služeb na sítí CZFree.

Připojením do sítě CZFree prakticky nic zásadního nezískáváme. Jde spíše o amatérský projekt, který začal v době, kdy internetové připojení bylo dosti drahé a cílem bylo zajistit nezávislost na poskytovatelích internetu a umožnění vzájemné výměny dat po rychlé lokální síti. V dnešní době s nástupem rychlého ADSL již tento problém není tak výrazný. Přesto se najde stále mnoho příznivců otevřených a svobodných sítí, kteří jsou ochotni se vzájemně propojit a sdílet mezi sebou svá data.
Případné otázky pište do diskusního fóra.