Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Místní repozitář balíčků pro OS Linux (4.10.2007, George)
Na tv serveru je nyní dostupný repozitář instalačních balíčků pro operační systém GNU/Linux konkrétně distribuci Fedora 7. Tento systém je nyní nainstalován v 32bitové verzi na počítačích GEORGE, BOMI2 a 64bit verzi na serverech GAME-SERVER a TV server. Na hlavním serveru CENTRALA je starší verze Fedora 4, která bude v blízké době aktualizována na nejnovější. Je dobré zmínit, že tento operační systém je k dispozici legálně zdarma a lze ho používat jako náhradu systému Windows XP.
Díky místnímu repozitáři je možné provádět aktualizace a instalace nových programů rychleji bez nutnosti čekat na pomalé stažení souborů z internetu. Celý repozitář je automaticky synchronizován z internetu vždy ve čtyři hodiny ráno v době, kdy je internet prakticky nevyužit. Navíc stahování běží pod mým tarifem. Stahovány jsou repozitáře fedora, updates, livna, dries a freshrpm.
Repozitář je dostupný na adrese http://tv/repos/ a pro začlenění systému, pokud máte Fedoru 7 na svém počítači, je nutné si k sobě stáhnout soubor zdechovnet.repo a umístit jej do složky /etc/yum.repos.d/. V této složce je nutné deaktivoat ostatní repozitáře nastavením položky enabled=0 ve zbylých souborech. K aktualizace se používá program jménem yum spouštěný přes textovou konzolu a nebo jeho grafické nádstavby jako jsou pirut nebo yumex.

Více informací o operačním systému Linux a aktualizacích systému si můžete najít na internetu.
Tato služba pomůže hlavně v aktualizacích serverů a některých počítačů. Pokud by měl někdo zájem dozvědět se něco více o alternativním OS Linux, tak mě můžete kontaktovat.