Navigace :: Rozcestník > Aktuality
Zvýšení max. rychlosti u všech tarifů (4.5.2016, Jiří Hajda)
Od 1.5.2016 se zvyšuje max. rychlost u všech tarifů na 140 Mbit/s.
Tato rychlost určuje, jaká maximální dostupná rychlost internetu je k dispozici pro účastníka na hlavní bráně sítě. Reálná maximální rychlost je ale omezena použitými technologiemi po trase až k přípojce účastníka a je dále ovlivněna použitým domácím WiFi routerem. Přitom podle technologie může být taková rychlost 20, 100 nebo 140 Mbit/s. Pro účastníky, kteří jsou připojení starší technologií WiFi 802.11g platí, že jsou a dále budou průběžně přepojování na novější technologii WiFi 802.11n a 802.11ac.

Hlavním důvodem změny je, aby se naše společná linka o kapacitě 160 Mbit/s lépe využila. Nyní je její kapacita využita jen částečně a přitom je placena měsíčně stále stejnou částkou. Takto to nakonec fungovalo před léty v počátcích sítě před zavedením tarifů, kdy měli všichni dostupnou max. kapacitu. A toto dává i smysl pro naši síť, která není primárně komerční, ale jejím hlavním smyslem je přinést maximální užitnou hodnotu vše připojeným.

Nabízené tarify jsou zachovány a jejich cena nadále určuje minimální vyhrazenou rychlost a také poměrovou dostupnou kapacitu pro účastníka. To se projeví hlavně ve špičce, kdy je nutné dostupnou rychlost přerozdělovat. Názvy tarifů byly změněny, aby lépe odpovídali skutečnosti a je v nich zohledněna min. vyhrazená/garantovaná rychlost.

Dále s technologickým růstem kapacity již neroste úměrně spotřeba dat neboť pro prohlížení webových stránek a třeba poslech hudby již není potřeba větších kapacit. Co v dnešní době klade větší nároky na přenosovou kapacitu je hlavně online video, ale i jeho nároky na přenos se pohybují kolem 3-10 Mbit/s. Mimo to některé starší počítače nemusí být ani schopny úplně využít rychlý internet. Technologie sítí jakoby předběhla naše běžné potřeby na datové přenosy.